Hogyan rúgta “tökön” a Salesforce az SAP-t – képek Hannoverből a CEBITről

Önként ennyit még nem gyalogoltam

IMG_2268

A CeBIT (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation) az egyik legnagyobb nemzetközi IT expo, ahol hagyományosan megérezhetők a trendek amik a vállalati informatikában az adott évben várhatók. 450.000 négyzetméter kiállítási területen többszáz kiállító jelenik meg (a csúcs napon közel 20 km gyaloglást mutatott a lépés-számlálóm, pedig kétszer nem mentem el ugyanarra helyre).

“Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy ez a cikk nagyon szubjektív lesz hiszen nem tudok érzelmek nélkül írni az informatikáról, főleg ha a egy ilyen megosztó eseményről kell írni.”

A címben szereplő rúgásról is szó lesz, de előtte néhány érdekes trendet kiemelnék.

IoT

Az Internet of Things-ről (IoT) mindenki beszél, de élőben elég kevés alkalmazását látni. Ez nekem a CeBIT-en is lejött, inkább csak kóstolgatják a cégek a témát (bizonyos nagyobb integrátoroknál akár bullshit szintre lealacsonyodva), de persze nem kérdés, hogy ez a jövő fontos része lesz.

Sok érdekes, új ötlettel találkoztam az ipari alkalmazások területén: pl. hogyan gyűjtsük össze egy felhő alapú alkalmazásba az összes különböző típusú kütyünkből az adatot (ami nekem azért izgi, mert egy APIn keresztül analitikus eszközöket is tudunk hozzá kapcsolni).

IMG_2292

AI, big data

Ez a rész nagy csalódás volt számomra. Rengeteg olyan cég volt, aki azt hirdette magáról, hogy nagy tudása van ezeken a területeken, de viszonylag kevés konkrétummal a találkoztam. 

A legnagyobb dobás az IBM standja volt ebben a témában, ők egyértelműen a Watson hírnevét lovagolták meg nagyon helyesen.

Szóval a Watson-nal fémjelzett Bluemix-szel van egy olyan platform, amit lehet tesztelgetnünk a mesterséges intelligenciát (képfelismerés, hangfelismerés, gépi fordítás, stb.) igénylő feladatoknál.

IMG_2309IMG_2312

3D

3D printerből minden sarkon volt egy és az volt az érzésem, hogy minden  virtuális valóság szemüveggel foglalkozó cég felkerekedett, hogy kiállítson a CeBIT-en. Ami nekem nagyon tetszett az egy 3D-szkenner masina volt, ahova – bármennyire is szerettem volna – nem engedtek be. Pedig úgy szerettem volna, hogy meglegyen végre a 3Ds modellem – azért a látvány kívülről is vagány volt.

IMG_2348

És a tökönrúgás

Szerintem az azért felér egy tökönrúgással, hogy Németország szívében – Hannoverben – 350 kilométerre Waldorftól – az SAP szülővárosától – egy amerikai cég kb. 10-szer akkora felületen és hasonlóan többszörös csinadrattával jelenik meg, mint az SAP, aki elvileg otthon van.

Vannak gondjaim a Salesforce-al, mint szoftverrel (vagyis no-software-el), de el kell ismerjem, hogy ez taktikailag egy nagyon jó lépés volt Európa meghódításában. Az SAP problémáiról könyveket írnak az USÁban (www.amazon.com/SAP-Nation-runaway-software-economy/dp/0990929612/ , www.amazon.com/SAP-Nation-2-0-empire-disarray/dp/0990929647/ ), de ezeket még nem nagyon olvassák Európában. Úgy tűnik azonban, hogy itt az ideje, hogy az ERP szinonímája NE csak az SAP legyen.

Éppen ezen tűnődtem, amikor egy kedves hölgy lépett hozzám és megkérdezte, hogy szeretnék-e a környezet megóvásához azzal hozzájárulni, hogy egy fát ültetek.

  • Hát persze! – mondtam erre ő elkérte a névjegykártyámat és mondta, hogy ez éppen a Salesforce rendezvénye, amibe belecsöppentem. Kérdezte, hogy ismerem-e Salesforce-ot, erre őszintén elmondtam, hogy igen, sőt véres konkrenciáik vagyunk, de amit itt ők csinálnak, azért minden elismerésem. Szóval elmentünk fát ültetni, aztán ettem ingyen hot-dogot és ittam ingyen narancslét és mivel tényleg tetszett a dolog lefotózkodtam a Salesforce-os kabala-medvével is, mint a mellékelt ábra mutatja.
  • IMG_2357

Konklúzió

Nekem kicsit sok volt az általánosság és nagyon kevés a tényleg ütős újdonság, de sokat tanultam az idei CeBIT-en és biztosan menni fogok jövőre is.

További képek:

IMG_2271IMG_2278IMG_2333

Péter

Vélemény, hozzászólás?